Buscar
  • Roser Tordera

SABER PERDONAR


Intervenció realitzada al programa L’ofici de viure, de Catalunya Ràdio, el 18 de gener de 2014.

El primer pas per perdonar és reconèixer que ens hem sentit ferits. Ens podem sentir ferits per nosaltres mateixos o per un altre, encara que no hi hagués mala intenció. Aquesta ferida és un procés obert que no es pot resoldre fins que no queda ben curada. Per molts anys que passin i encara que ni ens en recordem, la ferida segueix tenint conseqüències en el nostre dia a dia. Perquè l’inconscient té a la seva agenda aquest conflicte per resoldre i aprofitarà qualsevol situació que s’assembli una mica per colar la ferida anterior. A més, aquesta dinàmica tendeix a generar més ofenses als altres i a nosaltres, cosa que fa que les ferides s’acumulin i genera una càrrega pesada.

El perdó ens allibera d’aquesta càrrega i ens retorna l’energia retinguda fins llavors.

Per afrontar un procés de perdó ens podem posicionar de dues maneres: des d’una posició crítica i exigent o des d’una posició amorosa i compassiva. La primera fórmula té moltes inconvenients: si un altre t’ha ferit i exigeixes que et demani perdó per tu poder-lo perdonar, li estàs donant el poder d’estar en pau amb tu mateix. Des d’aquí, només l’altre et pot alliberar. I també cap a tu: si t’estàs exigint perdonar a un que t’ha ferit, si t’estàs criticant perquè encara no l’has perdonat, en realitat t’estàs ferint encara més a tu mateix.

En canvi, des de l’amor i la compassió hi ha molts números de tenir èxit. És més fàcil acceptar les limitacions dels altres i les pròpies. Des d’aquí, podem cuidar la nostra ferida perquè es curi, independentment del que faci l’altre. També podem fer-nos càrrec, amorosament, de les dificultats que tenim per perdonar i comprometre’ns a fer el procés al nostre ritme. Perquè, en definitiva, som humans i estem evolucionant.

http://www.catradio.cat/audio/785056/Saber-perdonar

<iframe width="100%" height="200" frameborder="0" allowfullscreen="" scrolling="no" src="http://www.ivoox.com/player_ej_2727574_2_1.html?data=k5yfmZqbeI6ZmKial5iJd6KnkpKSmaiRdY6ZmKial5KJe6ShkZKSmaiRl8LWxteY0srWqNDiwteYj5CVfIamp5Weh5eqdZWhhpywj6jFuMLg1tPmw5C2pcXd0JKSmaiRdA%3D%3D&"></iframe>

#Emocions #PsicoteràpiaIntegradoraHumanista

0 vistas

Roser Tordera · 690 66 39 57 · roser.tordera@gmail.com

© Consciència i Psicologia Integral. Tots els drets reservats